موج واکنشها به تأثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور ۹۸؛ نفع یا زیان داوطلبان؟
تصمیم اخیر شورای سنجش و پذیرش دانشجو درباره تأثیر ۳۰درصدی سوابق تحصیلی بهصورت قطعی در کنکور ۹۸ بازتابهای فراوانی را میان داوطلبان کنکور داشت، بازتابهایی که از موج مخالفتها و نگرانیها و در سوی مقابل استقبال و حمایتها از حذف کنکور حکایت دارد
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، طبق آخرین تصمیم شورای سنجش و پذیرش دانشجو، سهم سوابق تحصیلی در کنکور 98 تأثیر 30درصدی دارد با این تفاوت که باز هم سهم سوابق تحصیلی در پذیرش دانشجویان تأثیر قطعی دارد و تأثیر مثبت لغو شد.
تصمیم اخیر شورای سنجش و پذیرش دانشجو مبنی بر تأثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور، بازتاب بسیاری را میان داوطلبان کنکور 98 داشت و هماکنون موج اعتراضها پررنگتر از حمایتها شده است، اما داوطلبانی که به این روند معترضند، چه صحبتهایی دارند و چرا نگرانند؟
مگر پیش از این همه از تأثیر منفی کنکور بر زندگی و وضعیت روانی دانشآموزان سخن نمیگفتند؟ پس حالا که تصمیمگیری مسئولان بر آن شد تا از قدرت کنکور بکاهند، شاهد موج مخالفتها با این موضوع هستیم؟ آیا مافیای کنکور در خلق این فضای اعتراضی نقش دارد یا داوطلبان حرفهایی دارند که باید آنها را شنید؟
در این باره نظرات تعدادی از متقاضیان کنکور را مرور میکنیم.
* تصویب این قانون باعث تباه شدن آینده تعداد زیادی از جوانان کشور میشود و حق تعداد زیادی از دانشآموزان که یک سال زحمت میکشند و شبانهروز درس میخوانند پایمال میشود و بهخلاف تلاش زیاد نتیجه خیلی بدتری به دست میآورند، این حق طبیعی ماست اگر قرار بر این است که قانونی در ارتباط با ما و آینده ما تصویب شود ما هم بتوانیم در تصویب آن دخالت داشته باشیم. اکثریت دانشآموزان و افرادی که در کنکور سراسری سال آینده شرکت میکنند درخواست لغو این قانون را دارند.
* تأثیر 30درصدی قطعی سوابق تحصیلی در کنکور اصلاً چیز خوبی نیست و رتبه داوطلب را حتی اگر معدلش 20 هم شده باشد خراب میکند تنها امید آخر همه به کنکور است که منصفانهتر است اما با تأثیر قطعی سوابق تحصیلی به داوطلبان ظلم میشود. مافیای کنکور از این مصوبه سود دوبرابری میبرد مثل چاپ مضاعف کتابهای کمک درسی و حل المسائلها برای طرح ترمیم معدل و هزینه شرکت در طرح ترمیم معدل و اینکه داوطلبان برای جبران 70 درصد کنکورشان بیش از پیش به مؤسسات کنکوری رجوع میکنند و در آخر اینکه اگر سال 88 این قانون تصویب شده بود، رستگار رحمانی با معدل 11 رتبه 1 کنکور نمیشد.
* تأثیر قطعی سوابق تحصیلی یعنی ظلم و گامی است در جهت نابودسازی استعدادها و تلاشهای نوجوانان. گسترده بودن تقلب در امتحانات نهایی، سلیقهای تصحیح شدن ورقهها، لو رفتن و فروش سؤالات، عدم غربالگری مناسب این امتحان همه دلایلی برای غیرمنطقی و ناعادلانه بودن تأثیر قطعی معدل است. من بهعنوان یک دانشآموز به تأثیر قطعی معدل دیپلم اعتراض دارم چون عده زیادی از دانشآموزان مثل من هستند که در امتحانات نهایی بهدلایل مختلف نمره خوبی نگرفتند و تنها امیدشان به کنکور است اگر این قانون تصویب شود امید و آرزوی خیلی از جوانان بهباد میرود.
در همین رابطه هامون سبطی کارشناس آموزشی درباره تأثیر قطعی 30درصدی سوابق تحصیلی در کنکور 98 عنوان کرد: دیوان عدالت اداری براساس قانون سنجش و پذیرش دانشجو که در سال 92 تصویب شده و سوابق تحصیلی را نمرات امتحانات نهایی سه سال پایانی دوره متوسطه اعلام کرده بود با توجه به اینکه امتحانات نهایی فقط در سال سوم برگزار میشد حکم به ابطال آن داد.
وی افزود: در سال 95 قانونی تصویب شد مبنی بر اینکه سوابق تحصیلی شامل نمرات برخی دروس در سه سال پایانی دوره متوسطه باشد اما در این قانون در بحث برخی از دروس تعریف دقیقی را شاهد نیستیم و دست را برای هر نوع تعبیری باز گذاشته است.
این کارشناس آموزشی ادامه داد: هماکنون اگر داوطلبی بخواهد در بحث کنکور به دیوان عدالت اداری شکایت کند دو مشکل وجود دارد؛ نخست لفظ “برخی” که مانع صدور حکم از سوی دیوان میشود و دوم اینکه فرآیند شکایت و بررسی در دیوان عدالت اداری طولانی است بنابراین حتی در صورت صدور حکم نمیتواند مشمول داوطلبان کنکور 98 شود.
سبطی گفت: در بحث لو رفتن سؤالات امتحانات نهایی باید نظر دانشآموزان را پرسید البته باید توجه داشت که صحت آزمون شامل سه مرحله پیش از آزمون، حین آزمون و پس از آزمون یعنی هنگام تصحیح اوراق امتحانی است.
وی مطرح کرد: تعبیرها از قانون سنجش و پذیرش دانشجو متفاوت است و وقتی میگویند 85 درصد پذیرش باید براساس تأثیر سوابق تحصیلی باشد، دو مسئله مطرح است؛ نخست آنکه 85 درصد ظرفیت دانشگاهها بدون کنکور تکمیل شود که هماکنون این اتفاق افتاده و 87.5 درصد صندلی دانشگاهها بدون کنکور در اختیار دانشجویان قرار گرفته است.
این کارشناس آموزشی گفت: بحث دوم این است که سوابق تحصیلی در 15 درصد باقیمانده ظرفیت دانشگاهها نیز تأثیرگذار باشد، درحالی که امتحانات نهایی بدین منظور طراحی نشده تا دهکهای بالایی دانشآموزان کشور را رتبهبندی کند و با نمره 20 نمیتوان 100 هزار داوطلب نخبه که برای 5 هزار رشتهمحل رقابت میکنند، تفکیک کرد.
سبطی ادامه داد: در کنکور نمرهبندی دقیقتر و ریزتر است و سؤالات کنکور دهکهای بالایی را از نظر علمی تفکیک میکند اما امتحانات نهایی برای این است که دانشآموز از یک پایه وارد پایه دیگری شود و اگر قرار باشد امتحانات نهایی را برای 10 تا 15 درصد دهک بالایی دانشآموزان طراحی کنند باید عمیق، غیرحفظی و تحلیلی باشد که دشوار شدن آن باعث افزایش جمعیت مردودیها میشود.
وی بیان کرد: تأثیر قطعی سوابط تحصیلی برای پذیرش دانشجویان در رشتهها و دانشگاههای برتر باعث ایجاد بازار دیگری کنار کنکور بهنام بازار امتحانات نهایی و رونق مدارس غیردولتی میشود و باید توجه داشت که این روش بهضرر دانشآموزانی است که معدل بالا دارند.
در سوی دیگر ماجرا، محمد مهدی زاهدی عضو کمیسیون آموزشوتحقیقات مجلس شورای اسلامی درباره تأثیر قطعی سوابق تحصیلی در کنکور 98 اظهار کرد: در این رابطه شورای سنجش و پذیرش دانشجو کوتاهی کرده است و باید بهگونهای برنامهریزی میکرد که ظرفیت بیشتری بهویژه در رشتههای پرطرفدار از طریق سوابق تحصیلی تکمیل شود.
وی افزود: باید برنامهریزیها بهسمتی باشد که کنکور حتماً حذف شود و افرادی که نسبت به اعمال قطعی سهم سوابق تحصیلی در پذیرش دانشگاهها معترض بوده و رضایت ندارند، مافیای کنکور هستند که منافعی را از این ماجرا میبرند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: مسائلی که در رابطه با لو رفتن سؤالات امتحانات نهایی مطرح میشود بیش از اندازه بزرگنمایی شده و امسال سؤالات امتحانات نهایی در یک حوزه 10 دقیقه زودتر منتشر شد آیا این بهمعنای لو رفتن سؤالات است؟
زاهدی تصریح کرد: نباید فضاسازیها بهگونهای باشد که به ماندن کنکور کمک کند. هماکنون این موضوع معضل آموزشی کشور است و باعث کشته شدن خلاقیت دانشآموزان و ایجاد استرس فراوان میشود.
.