دسته‌بندی نشده

تاثیر منفی معدل بر كنكور تا دو سال آینده؛ فاجعه بار خواهد بود

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران، برنامه گفتاورد دوشنبه ۲۱ شهریور با موضوع كنكور و عدالت آموزشی و با حضور دكتر هامون سبطی كارشناس آموزش و دبیر كارگروه آموزشی دیده بان شفافیت و عدالت كشور بر روی آنتن رفت.

امكانات مالی؛ احتمال موفقیت آموزشی را افزایش می‌دهد
دبیر كارگروه آموزشی دیده بان شفافیت و عدالت كه نهادی غیر دولتی و تخصصی است در پاسخ به دبیری مهر كارشناس مجری گفتاورد مبنی بر اینكه آیا بین ورود به كنكور و ثروت و امكانات رابطه مستقیم وجود دارد؟ گفت: نمی‌توان منكر شد كه امكانات مالی احتمال موفقیت را افزایش می‌دهد. بدیهی است كه موفقیت آموزشی نیازمند امكانات مالی است و این وظیفه ای است كه در قانون اساسی بر عهده دولت قرار گرفته است. اگر انحرافی رخ داده در درجه اول در روند كلی آموزش كشور بوده كه به سمت مدارس انتفاعی رفته كه “غیر انتفاعی” نام گرفته است.

وی با تاكید بر اینكه اگر این مدارس از ابتدا ، انتفاعی نام می گرفت موجب توجه بیشتر دلسوزان نظام می شد و در نهایت جلوی پیشرفت این نگاه به آموزش گرفته می شد گفت: ما با پدیده ای به نام آمارهای تبلیغی روبرو هستیم در حالیكه آمارها باید تحلیلی باشد. اخیراً با استفاده غیر علمی از اعداد مواجه شده ایم. یكی از اعضای شورای انقلاب فرهنگی گفته است در میان رتبه‌های ۱ تا ۳ هزار كنكور، حدود ۲۰۰ معدل زیر ۱۲ داریم. از نظر من این آماری تبلیغی است. اصلا چه جای تعجبی دارد كه بین ۳ هزار نفر كه قبلا درس خود را به دلایلی در پایه های ۱۰ تا ۱۲ به خوبی نخوانده اند.حتی در زمان امتحان نهایی شرایط جسمی خوبی نداشته اند(كه این اتفاق در دختران بسیار محتمل است) قبولی كنكور با رتبه زیر ۳ هزار داشته باشیم.

وی افزود: چند سالی می‌گذرد و این دانش آموزان بزرگتر و عقل رس شده‌اند و یا مشكلات جسمی ندارند و در سن‌های بالاتر در كنكور شركت كرده اند و حالا خودشان را در كنكور نشان داده اند.
او در مثالی گفت: ادیسون را از مدرسه اخراج كردند و انشتاین جزو ترك تحصیلی ها بود پس آیا آنها شایسته تحصیل در دانشگاه های آمریكا و اختراعاتشان نبوده اند؟ این برچسب زدن به آدم‌ها نگاه درستی نیست.

سبطی تاكید كرد: وقتی از عدد استفاده می‌كنیم دید آماری نداریم. ۳۰۰ نفر از ۳ هزار نفر می شود ۱۰ درصد. اگر طور دیگری بگوییم” كمتر از ۱۰ درصد رتبه‌های زیر ۳ هزار كنكور، معدل‌های زیر ۱۲ داشته اند. آنوقت است كه تفسیر جمله به كلی تغییر می‌كند.ضمن اینكه این آمارهای تبلیغی معمولا معتبر نیستند. مشخص نیست این رتبه‌ها در بین چه گروه‌های آموزشی و چه منطقه ای بوده اند؟
وی افزود: رتبه ۱ تا ۱۰ به افرادی تعلق می‌گیرد كه ژن آن را دارند چرا این فرد از زیر دست مدارس تیزهوشان در رفته و خود را در كنكور نشان داده است؟ چرا جذب در مدارس تیزهوشان به خوبی صورت نگرفته است؟

مدارس تیزهوشان؛ دولتی ترین مدارس ایران هستند
این كارشناس آموزشی بیان كرد: مدارس تیزهوشان؛ دولتی ترین مدارس ایران هستند. برنامه ریزی درسی و شهریه كاملا بر اساس مصوبات آموزش و پرورش است و هیچ یك از دانش آموزانیكه در این مدارس قبول می‌شوند به خاطر ضعف مالی از تحصیل در این مدارس محروم نمی‌شوند. دانش آموزانی كه امكانات مالی دارند شهریه می‌دهند. آنهاییكه وضعیت سخت‌تری دارند ۵۰ درصد تخفیف می‌گیرند و آنهاییكه این مبلغ را هم نمی‌توانند بدهند توسط خیرین حمایت می‌شوند.

فلسفه وجودی مدارس تیزهوشان؛ كشف استعدادهای علمی كشور است
او متذكر شد: فلسفه وجودی مدارس تیزهوشان این است كه استعدادهای علمی كشور را كشف كرده و از آنها نیروهای كارآمدی برای پیشرفت كشور بسازد. فلسفه وجودی كنكور، كشف نخبگان و افراد مستعد كشور است تا امكانات دولتی و برتر رادر اختیار آنها بگذارد. همپوشانی قبولی های مدارس تیزهوشان و كنكور نشان می‌دهد این دو كار خود را به درستی انجام می‌دهند. مدارس تیزهوشان در برخی استان ها مثل هرمزگان و بوشهر پناهگاه بچه های محروم با هوش هستند. این بچه ها آرزو دارند در مدارس تیزهوشان قبول شوند تا بتواند مدارج پیشرفت را طی كنند. درود بر روح آقای اژه ای كه سنگ بنایی گذاشتند كه فرو نریخته است.

بیش از ۷۰ درصد قبولی‌های دانشگاه‌های برتر از مدارس دولتی هستند
وی اظهار داشت: بیش از ۷۰ درصد قبولی های دانشگاه های برتر از مدارس دولتی هستند به فرض اینكه مدارس تیزهوشان در قالب مدارس دولتی بیایند.

مدارس غیر انتفاعی، به مدارس انتفاعی محض تبدیل شده اند
دبیر كارگروه آموزشی دیده بان شفافیت و عدالت به یك آمار كه ۷ درصد رتبه های برتر كنكور (افرادی كه در دانشگاه معروف و معتبر در رشته‌هایی كه تضمین شغلی دارند) به مدارس دولتی و ۱۷ درصد به مدارس غیر انتفاعی تعلق دارند اشاره كرد و گفت: مدارس غیر انتفاعی به انتفاعی محض تبدیل شده اند و چاره ای هم ندارند باید ساماندهی و هدایت شوند. بر اساس قانون اساسی همه فرزندان ایران باید از عدالت آموزشی برخوردار شوند و اگر استعداد علمی دارند امكان تحصیل رایگان حتی در دوره‌های عالی را داشته باشند. وقتی تفاوت امكانات وجود دارد؛ حس تبعیض هم پیش می‌آید و مردم حق دارند معترض باشند.

اگر مدارس غیر انتفاعی مهارت محور باشند وجودشان توجیه‌پذیر است
سبطی متذكر شد: حضور مدارس غیر انتفاعی(پولی) از نظر دیده‌بان در صورتی توجیه دارد كه مهارت‌های خاص را برای دانش آموزان مد نظر قرار دهد اگر نظر به مهارت‌های علمی باشد مدارس سمپاد كفایت می‌كند.

بسیاری از مدارس غیر انتفاعی اگر مهارت محور شوند؛ كنار خواهند رفت
مدرسه غیر انتفاعی كه از ساحت های ۶ گانه ۵ مهارت دیگر را گسترش می‌دهد مورد توجه ما است. تعداد كمی از مدارس غیر انتفاعی اینگونه هستند اما عمده مدارس غیر انتفاعی می‌خواهند كار مدارس تیزهوشان را انجام دهند. اگر از آنها بخواهیم تا یكی از ساحت‌های ۶ گانه سند تحول بنیادین به جز علم را گسترش دهند، آنهاییكه عاشق آموزش هستند در این عرصه می‌مانند و كسانیكه به مدرسه غیر انتفاعی به چشم بنگاه اقتصادی نگاه می‌كنند از این عرصه كنار خواهند رفت.

استعدادهای كشف نشده ای هستند كه در كنكور كشف می‌شوند
وی در پاسخ به اینكه آیا عدالت نسبی آموزشی در كشورمان وجود دارد؟ گفت: دكتر رستگار رحمانی متخصص مغز و اعصاب هستند و این تخصص نوعی پانسیون پزشكی به مدت ۱۱ سال است و رزیدنت های این رشته گاهی تا ۱۱ سال باید در بیمارستان مستقر باشند. معدل دكتر رستگار رحمانی در كردستان و در مدرسه ای محروم درس خوانده به قولی ۱۱ و به قولی ۱۴ بوده است. استعدادهای كشف نشده ای هستند كه در كنكور كشف می شوند.

جریان انحرافی قصد دارد فرصت‌های برابر دانش آموزان را بگیرد
وی تاكید كرد: فرصت‌های آموزشیِ برابر برای بچه ها بود اما با جریان انحرافی روبرو هستیم كه در صدد گرفتن این فرصت‌ها از بچه ها است. تمامی این آمارها در جهت مصادره به مطلوب كردن این قضیه است. مصوبه ای می‌گوید “دانش آموزی كه معدل پایین دارد فرصت جبران ندارد. با اصرار تمام می‌خواهند اثر منفی معدل دبیرستان در كنكور را اجرایی كنند.

شرط معدل در كنكور، موجب شكاف عمیق اجتماعی بین دانش آموزان می‌شود
دبیر كارگروه آموزشی دیده بان شفافیت و عدالت با تاكید بر اینكه ما به شدت مخالف این روند هستیم گفت: این روند موجب شكاف عمیق اجتماعی می‌شود. دانش آموز مناطق محروم می‌گوید در سن پایین‌تر مشكلاتش باعث شده نتواند معدل خوبی بیاورد.

تاثیر معدل بر كنكور تا دو سال آینده؛ فاجعه بار خواهد بود
در سن ۲۲ سالگی به این نتیجه رسیده كه می‌تواند شبیه رستگار رحمانی شود . چرا جلوی این افراد گرفته می‌شود؟
وی افزود: جالب است كه مسئولان قول داده بودند امكان اجازه ترمیم معدل به شكل نامحدود وجود داشته باشد . بارها گفتیم آموزش و پرورش توانایی اجرای این قانون را ندارد. ظرف چندبار به یك بار ترمیم معدل تبدیل شد و دانش آموز نمی‌تواند این ضربه را جبران كند. این روش ۴۰ درصد در سال جاری و تا ۲ سال دیگر ۶۰ درصد تاثیر منفی بری ورود به دانشگاه خواهد داشت و فاجعه ای است كه در حال رخ دادن است.

فاجعه تاثیر معدل بر كنكور فقط مختص مناطق محروم نیست
سبطی تاكید كرد: نه تنها برای مناطق محروم بلكه برای بچه‌هایی كه در مناطق برخوردار زندگی می‌كنند هم فاجعه بار خواهد بود. برخی از این دانش‌آموزان در سن ۱۶ و ۱۷ سالگی درس نمی‌خوانند و بعد تصمیم می‌گیرند درس بخوانند. خداوند درب توبه را برای بندگانش بازگذاشته است ما كه بنده خدا هستیم ، چرا درب جبران را بسته ایم؟

نمایندگان مجلس هم با تاثیر بالای معدل بر كنكور موافق نیستند
وی با بیان اینكه برخی با بد نشان دادن وضعیت فعلی كه اتفاقا از نظر ما هم بد هست می‌خواهند وضعیت بدتر آینده را توجیه كنند گفت: در حال حاضر عدالت نسبی وجود دارد كه این عدالت نسبی هم می‌خواهد با تاثیر منفی معدل از دانش آموزان گرفته شود . ما و نمایندگان مجلس از هر سمتی نگاه می‌كنیم، می بینیم اوضاع با این روش بدتر خواهد شد. امیدواریم رئیس جمهور چاره ای برای این مشكل بیندیشند.

مخاطبان در سرتاسر دنیا از طریق وب سایتWWW.RADIOTEHRAN.IR ضمن استفاده از پخش زنده شبكه، در جریان آخرین خبرهای رادیو تهران قرار بگیرید.
ما را در اینستاگرام و دیگر شبكه‌های اجتماعی با شناسه tehraan۳۶۰@ پیدا و همراهی كنید.
همچنین علاقه‌مندان می توانند برنامه های رادیو تهران را از اپلیكیشن ایران صدا دریافت كنند.

*هرگونه بهره برداری و استفاده از محتوای پایگاه اطلاع رسانی رادیو تهران تنها با ذكر منبع مجاز است.

منبع: رادیو تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *