دانلود Pdf نقد پرسشهای آزمون تیزهوشان ورودی پایهی ششم به هفتم ابتدایی 1394
.
نقد پرسشهای آزمون تیزهوشان (استعدادهای درخشان) ورودی پایهی ششم به هفتم ابتدایی 1394 توسط مؤلفان کتاب «اگر تیزهوش هستید بخوانید»(نشر دریافت) : دکتر هامون سبطی، مهندس هاشمی طاهری، دکتر محمد چلاجور، استاد محمودرضا ذهبی، مهندس امامنیّری، مهندس مهدی هاشمی، عطیه کریمی را در ادامه خواهید خواند:
پرسشهای قرآن و هدیههای آسمانی، مانند سال گذشته، کتابمحور بودند امّا پاسخگویی به آنها نیازمند دقّت، قدرت، مقایسه و تفکر بود و هیچ پرسشی که سطوح پایین یادگیری را هدف قرار دهد در این میان طرح نشده بود و بهنظر میرسد هدف طراحان محترم، سنجش میزان درک عمیق دانشآموزان از کتابها و مطالب درسی بودهاست.
در درس فارسی سطح دشواری پرسشها نسبت به سال گذشته، اندکی بیشتر بود و در کل با آزمونی دشوار روبهرو بودیم. اغلب پرسشها بدون هوشمندی و زیرکی قابل پاسخگویی نبودند؛ گرچه داشتن دانش ادبی و دستوری نیز لازمهی کار بود. پرسشها در چارچوب مفاهیم و نکتههای مطرحشده در کتابهای فارسی ششم (و پنجم) دبستان بود امّا عین متن کتاب چندان مورد توجه طراحان محترم این آزمون نبود و این خود نشانهی دیگری از هوشمحوریِ این آزمون است.
کاستیهایی در برخی تستها دیده میشود امّا هیچ تستی را نمیتوان کاملاً غلط بهشمار آورد؛ برخلاف سال گذشته که دو تست نادرست در میان پرسشها بود.
از دید من تستهای 22 و 23 پر کاستیترین پرسشهای این آزمون بهشمار میآیند و تستهای 14، 18 و 24 از بهترین تستهایند که در بخش «پاسخ به پرسشها» توضیح بیشتر خواهد آمد.
پرسشهای مطالعات اجتماعی نسبت به سال گذشته هوشمندانهتر و زیباتر طراحی شده و پر از ایدههای ابتکاری است که جای خوشحالی دارد.
امّا سطح ابتکار و خلاقیت در سؤالهای تفکر و پژوهش امسال نسبت به سال گذشته آشکارا پایین آمده است که علت اصلی آن منحصر شدن ایدههای طرح پرسش به چندموضوع ثابت است: معیارهای دستهبندی؛ شیوههای طرح پرسش؛ روشهای پژوهش. درحالی که کتاب تفکر و پژوهش ششم دبستان کتاب واگرایی است که حرف ناگفته برای گفتن بسیار دارد و به بخشی از آنها در تستهای متنوع کتاب تیزهوشان نشر دریافت ،پرداخته شده است و این تازه آغاز راه پژوهش و اندیشه است.
پرسشهای درس علوم، همان حال و هوای سال گذشته را داشت؛ هم با پرسشهای ابتکاری و چالشی روبهرو بودیم و هم چند پرسش نسبتاً سادهتر مانند تستهای 42، 48 و 50. البته برای دانشآموزنی که پیش از آزمون، کتاب ما را خوانده بودند، سایر تستها نیز ساده به نظر میرسید، زیرا شبیه خیلی از آنها و حتی حدوداً عین آنها (تستهای 46 و 47) در تستهای کتاب ما مطرح شده بود.
پرسشهای ریاضیات آزمون سالهای 93 و 94 به كلي با چند سال قبل تفاوت محتوايي و چينشي داشتند و البته این ماجرا را در تمام درسها شاهدیم نه فقط ریاضیات؛ ولي پرسشهاي سال 93 در عين آن كه براي دانشآموزان مستعد و باهوش نسبي بالا، سخت بودند ولي بهنوعی ساده هم بودند زيرا كافي بود در لحظهاي مناسب، جرقهاي در ذهن دانشآموز مسير حل مسئله را روشن كند.
امسال همهي مسائل داراي استدلالي منطقي هستند به جز مسئله 65 زيرا نياز به مباحثي از هندسه دارد كه تا كلاس ششم اصلاً مطرح نشده است، مگر آن كه تخميني پاسخ دادهشود.
در مجموع ميتوان گفت اين سؤالات براي 5% بالاي دانشآموزان كشور بسيار عاقلانه بوده و سنجش نسبتاً دقيق را به عمل آورده است.
بررسي آماري ریاضیات آزمونهاي سالهاي 93 و 94 تيزهوشان:
اين مقايسهي آماري نشان ميدهد كه اغلب پرسشها در زمينهي محاسبات-هندسه و هوش هستند، پس لازم است دانشآموزان روي اين زمينهها بيشتر تلاش كنند و وقت صرف نمايند.
لازم به ذكر است كه بعضي پرسشها چند پهلو هستند؛ يعني بعضي از مسائل هم هندسه هستند و هم هوشآزمايی و هم زمينهی كسرها را درخود دارند.
سوال 52 از آزمون 94 شبيه تست 573 صفحه 127 كتاب ما بود.
سوال 53 از آزمون 94 تركيبي از تستهاي 680-681 و 682 صفحه 156 بود.
سوال 54 از آزمون 94 مشابه تست 617 صفحه 134 بود.
سوال 56 از آزمون 94 مشابه ايدههاي موجود تستهاي 717 و 718 صفحه 166 کتاب ما بود.
سوال 66 از آزمون با اريگامي و مثالهاي آن در صفحات 159 تا 161 به سادگي پاسخ دادهمي شد.
سوال 67 بسيار مشابه تست 608 صفحه 133 طراحی شده بود.
.
آشنایی بیشتر با کتاب «اگر تیزهوش هستید بخوانید»