دانلود نوشتههای این صفحه:
به نام خدا
نمايندهي محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و احترام؛
نظرتان را به نوشتههاي زير در مورد تأثير معدل در آزمون سراسري جلب ميكنيم و اميد است در تصميمگيري درست مجلس محترم شوراي اسلامي در مورد استفساريهي سازمان سنجش آموزش كشور، مؤثر افتد:
سخني با نمايندگان مجلس در مورد تأثير معدل در آزمون سراسري (نوشتهي دكتر هامون سبطي) :
به نام دانای توانا
مواردی که گواهیست بر ناعادلانه بودن تأثیر معدل در نتایج آزمون ورودی به دانشگاهها:
۱- هر سال جمعیت داوطلبان ورود به دانشگاهها متشکل از فارغالتحصیلان سالهای گوناگون است؛ برخلاف کنکور سراسری که تمامی این فارغالتحصیلان را با سؤالاتی یکسان مورد سنجش قرار میدهد, سؤالات امتحانات نهایی در سالهای مختلف, متفاوت است؛ بدیهی است که ملاک قراردادن نمرات امتحانات نهایی با درجات دشواری متفاوت در سنجش داوطلبان یک سال، امری به دور از منطق و عدالت است. بیشک یکی از دلایلی که در قانون سنجش و پذیرش دانشجو مصوب ۱۳۹۲ نمرات امتحانات استاندارد(نهایی) سه سال پایان تحصیلات متوسطه مجاز به دخالت در نتایج آزمون ورود به دانشگاهها دانسته شده است,کاستن از این معضل ذاتی امتحانات نهایی بودهاست که با تقلیل سه سال به سال سوم این معضل بسیار شدیدتر چهره خواهدنمود.
۲- درجه ی دشواری و به تبع آن, درجهی تمییز سؤالات امتحانات نهایی بسیار پایین است و درنتیجه معیار مناسبی برای رتبهبندی داوطلبان کوشا و مستعد در دستیابی به رشتهمحلهای خاص و پرطرفدار نیست؛ گواه این مدعا چندهزار معدل ۲۰ است که هرساله از سوی وزارت محترم آموزش و پرورش به سازمان سنجش اعلام میشود.یعنی درنهایت این نتایج کنکور است که میتواند میان دانشآموزان طرازاول کشور تفکیک ایجاد نماید و دخالت دادن معدل درنتایج آزمون سراسری فقط مخل تأثیرگذاری شفاف و عادلانهی نتیجه کنکور در رتبهبندی داوطلبان است.
۳- تجربه نشان داده است که امنیت برگزاری امتحانات نهایی قابل اعتماد نیست و از زمان تاثیرگذاری قطعی نمرات نهایی در نتایج ازمون سراسری، دامنه ی تقلبات به شکل تاسفباری افزایش یافته است, در سه مقطع: الف- فروش سوالات امتحانات نهایی پیش از آزمون آن هم به قیمتهای نازل( چند ده هزار تومان) ب- تقلب دانشآموز- دانشآموز یا ممتحن- دانشآموز سر جلسه آزمون ج- مداخلات انسانی هنگام تصحیح برگههای آزمون.روشن است که این معضلات در برگزاری کنکور سراسری جایی ندارد.
۴- تجزیه و تحلیل کارنامههای کنکور در سالها ۱۳۹۳ و ۹۴ که با تاثیر خلاف قانون نمرات امتحان نهایی سال سوم داوطلبان در نتیجه آزمون سراسری همراه بودهاست ، نشان داد که عملا دستیابی به رتبههای زیر هزار که هدف غایی و دعوای اصلی داوطلبان واقعی است, برای معدلهای ۱۸ و پایین تر وجود ندارد یا به تلاشی توانفرسا نیازمند است. به عبارتی دانشآموزی با معدل ۱۷ حتی اگر در آزمون سراسری بسیار موفقتر از دانشآموزی با معدل نوزده و نیم ظاهر شود, امکان راه یابی به دانشگاههای معتبرتر و رشتههای پرطرفدارتر را ندارد؛ نمونهی بارز این این امر، آقای رستگار رحمانی است که در سال ۱۳۸۸ برای نخستین بار افتخار کسب رتبهی یک را هم در رشتهی تجربی نصیب خود کرد و هم در رشتهی زبانهای خارجی, اما نکتهی تأملبرانگیز در این جاست که معدل امتحان نهایی این دانشآموز ۱۳ بود! معدلی که سازمان سنجش را واداشت بار دیگر از او کنکور بگیرد و این بار موفق تر از بار قبل ظاهر شد! اگر خدای ناخواسته در سال ۸۸ تأثیر غیرقانونی معدل سال سوم بر رتبه کنکور از سوی سازمان محترم سنجش اعمال میشد, طبق محاسبات به عمل آمده، رتبهی این نابغهی ملی چیزی حدود ۱۰۰۰ از آب در میآمد و چنین استعدادی از تحصیل در رشتهی پزشکی در دانشگاههای معتبر کشور محروم میماند!
باید توجه داشت که نتایج آزمون سراسری در رتبههای زیر سه هزار تفاوتهای بسیار ظریفی با هم دارد که با داخل شدن تأثیر بیستوپنجدرصدی معدل نهایی، درعمل انچه میان این چندهزار نفر داوطلب برتر تفاوت ایجادمیکند همین معدل است. همین نکتهی حساس و فنی است که در جمعیت میلیونی داوطلبان، به چشم افراد غیرکارشناس نمیآید اما درعمل زمینهساز حقکشیها و ناامیدیها و خسارتهای جبران ناپذیر در میان داوطلبان کوشا و واقعی ورود به مراکز عالی آموزشی گشتهاست.
۵- تجزیه و تحلیل کارنامههای کنکور در سالهای ۱۳۹۱ و ۹۲ که طبق قانونی نانوشته معدل در نتیجه آزمون سراسری تاثیر مثبت داشتهاست،ملاک بودن نتیجهی کنکور در رتبهبندی داوطلبان برتر را اثبات میکند: در بررسی بیش از ۲۰۰۰ کارنامهی رتبههای زیر پنج هزار در سال ۹۲، مشخص شد که تنها در ۲% موارد معدل داوطلبان باعث بهترشدن رتبهی آنان شدهاست.
۶- درنظرسنجی به عمل آمده ظرف این چند روز از قریب به چهار هزار داوطلب کنکور در سایت انتشارات علمی فار و تعدادی از کلاسهای درس در تهران و شهرستانها، ۷۰% موافق حذف کامل تأثیر معدل در نتایج آزمون سراسری بودهاند. ۱۸% با تأثیر مثبت آن موافق بودهاند و تنها ۱۲% به تأثیر قطعی معدل رای آری دادهاند.
7-تأثیردادن نمرات امتحان نهایی سال سوم در تعیین رتبهي کنکور داوطلبان، دورهی اضطراب آموزشی را از سال چهارم به سال سوم و چهارم دبیرستان گسترش داده است و این اضطراب اگر به سال دوم دبیرستان هم سرایت پیدا کند دورانی جانکاه و طاقت فرسا را برای دانشآموزان و خانوادهها رقم خواهد زد.
8-تأثیر نمرات امتحان نهایی سال سوم یا سه سال پایانی تحصیل دانشآموزان نهتنها بر شأن و پویایی کلاسهای درس دوران دبیرستان نخواهدافزود، که به فرهنگ نمرهمحوری و آزمونمداری دامن خواهدزد؛ همچنین سفرهی گشادهتری برای سودجویان بازار آموزشی فراهم خواهدآورد و غمانگیزتر از همه این که بابِ تقلّب و ناراستی را از همان ابتدای دبیرستان در ذهن دانشآموزان کشور بازخواهدکرد، حتّی اگر بدان اقدام ننمایند و این بهشدّت شأن دستگاه آموزش و پرورش را در مخاطره قرار میدهد.
تمامی این عرایض نشانهي این است که علاوه بر غیرکارشناسانه بودن و ناعادلانه بودن تأثیر نمرات امتحانات نهایی در نتایج آزمون سراسری، این امر نقض همان اغراضی است که به هوای آنها این قانون وضع و به شکل ناقص اجراشده است.
سربلند و پیروز باشید. در پناه حق
دكتر هامون سبطي، مديرمسئول انجمن ناشران آموزشي و نشر دريافت
بخشهايي از مقالهي بررسي موشكافانه تأثير معدل امتحان نهايي بر نتيجهي كنكور (نوشتهي يونس حمّه صادقي) :
[…] هیچ کارنامهای را در سالهای ۹۲ و قبل از آن نخواهید دید که تراز بالاتر از ۱۱۰۰۰ کسب کرده باشد و دارای علامت ستاره به نشانه مثبت بودن تأثیر سوابق تحصیلی در نتیجهی آزمون باشد، حتی با معدل۲۰. این یعنی اینکه در تمام این سالها تراز سوابق تحصیلی کسی که تمام نمراتش ۲۰ بوده است از ۱۱۰۰۰ کمتر بوده است؛ حال آنکه رتبههای زیر ۵۰۰ در این سالها ترازی بالاتر از ۱۱۰۰۰ داشتهاند. […] اگر ترازِ کسبشده در آزمونِ سراسری بالاتر از ۱۱۰۰۰ باشد ( رتبهی زیر ۷۰۰ کشوری)، حتّی اگر معدّلتان ۲۰ هم باشد، تأثیر مثبت نخواهد داشت. سند این ادّعا دو چیز است [كه در مقالهي اصلي ميتوانيد بخوانيد].
[به طور خلاصه تراز معدل بالایی مثل ۲۰ (به دلیل تعداد بالای ۲۰ گرفتگان)از تراز کنکور رتبه های زیر ۵۰۰ کمتر خواهد بود و میانگین وزنی این دو پایین تر از تراز کنکور به تنهایی است و این باعث زیانِ معدل بالاهایی که کنکورشان را خیلی خوب داده اند نسبت به حالتی که فقط کنکور موثر است می شود. ]
[…] دو داوطلب را در نظر بگیرید؛ یکی با معدّل ۱۳ که با توجّه به سال اخذ دیپلم (قبل از ۸۴) و یا بهدلیل نوع مدرک تحصیلی (فنی و حرفهای یا …) سوابق تحصیلی برایش تأثیر دادهنمیشود و تنها، تراز کسبشده در آزمون سراسری ملاک قراردادهمیشود و داوطلبِ دیگر با معدل ۱۹ که سوابق تحصیلی برایش اِعمال میگردد. […] اگر این دو داوطلب هر دو در آزمون سراسری بدونِ اِعمال سوابق تحصیلی تراز ۱۱۲۰۰ کسب کنند ( حدود رتبهی ۵۰۰ کشوری)، در کارنامهی داوطلب اوّل همان تراز ۱۱۲۰۰ ثبت میشود و در کارنامهی داوطلب دوّم […]۹۶۰۰ […] [ميانگين وزني تراز سوابق تحصيلي و كنكورش 10800 ( حدود رتبه ۸۰۰ کشور) ميشود.] […] اگر معدل بهصورتِ مثبت اِعمال شود، برای هر دو داوطلب همان ۱۱۲۰۰ ثبت میشود و اگر به صورتِ قطعی اِعمال گردد، برای داوطلب دوم تراز ۱۰۸۰۰ ( حدود رتبه ۸۰۰ کشور) ثبت میگردد.
[یعنی در صورتی که معدل تاثیر داشته باشد کسی که معدلش حتی 20 است نسبت به کسانی که معدل تاثیری در کنکورشان ندارد (دیپلم قبل از ۸۴یا نوع مدرک تحصیلی خاص مثل فنی و حرفهای یا …) ضرر میکند و تراز و رتبهاش در صورت برابری در آزمون کنکور بدترخواهد شد!)]
در همین مثال فرض کنید برای داوطلب اوّل ( دارای معدل ۱۳) هم سوابق تحصیلی با تأثیر قطعی در نظر گرفته شود: اگر تراز سوابق تحصیلی را برای او ۴۰۰۰ در نظر بگیریم، […] [ميانگين وزني تراز سوابق تحصيلي و كنكورش ۹۴۰۰ ( حدود رتبه ۸۰۰۰ کشور) ميشود.] […]
در هر دو مثال ایرادهای تأثیر معدل بهچشممیخورد، خودتان مقایسه کنید. درمثال اوّل با تأثیر قطعیِ معدل، هرچند داوطلب دوّم معدل خوبی هم دارد، امّا ترازش حدود ۴۰۰ و رتبهاش حدود ۳۰۰ نفر جابهجا میشود و در مقایسه با کسی که معدلش ۱۳ است و سوابق تحصیلیاش تأثیر داده نمیشود متضرّر میگردد. در مثال دوم امّا این تأثیر فاجعه است! یعنی رتبهی ۵۰۰ داوطلب را به ۸۰۰۰ تبدیل میکند.
[…] آقای رستگار رحمانی رتبه۱ رشته علوم تجربی و رتبه۱ رشته زبان در سال ۱۳۸۸ معدلشان ۱۳ بود!!! و بدانید اگر در سال ۸۸ تأثیر معدل به صورت قطعی اعمال میشد، اگر تراز آزمون سراسری ايشان را ۱۴۰۰۰ در نظر بگیریم و تراز سوابق تحصیلیاش را ۴۰۰۰ […][ميانگين وزني تراز سوابق تحصيلي و كنكورش۱۱۵۰۰ ( حدود رتبه ۵۰۰ تا 1000 کشور) ميشد.] […] عادلانه یا ناعادلانهبودن این اتفاق با شما … !!!
كاملِ اين مقاله را ميتوانيد در لينك زير مطالعه و دانلود بفرماييد: https://daryaftpub.com/tasir-moaddel-sadeghi/
با سپاس از توجهتان و به اميد برقراري عدالت آموزشي /توفيق رفيق راهتان
نشر دریافت