ابتدا میتوانید قسمتهای قبلی را از لینک زیر بخوانید:
https://daryaftpub.com/teknik-test-zist-2/
.
از مقالههای خشت دوّم (مشاوره در طول سال) :
تکنیکهای طرح تست زیست شناسی در کنکور سراسری (قسمت دوّم) – مهندس یونس حمهصادقی
دانلود↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑
.
تکنیکهای طرح تست زیست شناسی در کنکور سراسری(بخش سوم)
- سؤالات به ظاهر مقایسهای
- نسبت دادن یک ویژگی مشترک و یا طرح یک اختلاف بین به دو مورد جداگانه !!! در این سؤالات برای نسبت دادن یک ویژگی مشترک از واژهی (همانند) و در طرح یک اختلاف از واژهی (برخلاف) استفاده میشود؛ پس بدیهی است در صورتی که دو مورد در یک ویژگی مشترک باشند بکار بردن واژهی (برخلاف) بین آنها نادرست است و به همین صورت بهکار بردن واژهی «همانند» همراه با بیان یک اختلاف، نادرست خواهد بود.
- هدف اصلی این نوشتار تاکید بر نحوهی برخورد با این نوع از سؤالات به ظاهر مقایسهای است.
- در صورتی که در برخورد با این سؤالات درگیر امر مقایسهی ظاهری موضوع مورد بحث در گزینهها شوید، در واقع با آغوش باز پذیرای دام اصلی مورد نظر طراح محترم سؤال شدهاید!!!
انواع مختلفی از سؤالات بهظاهر مقایسهای در کنکور سراسری مطرح شده است. برای آنکه انواع این سؤالات و نحوه پاسخگویی هوشمندانه به آنها را بهتر متوجه شوید، مطالبی که در ادامه میآید را با دقت بخوانید.
لطفا به مثال زیر توجه بفرمایید:
- سه جعبهی b,a و c را در اختیار داریم. در جعبهی a، 1 توپ قرمز، 2 توپ سفید و 3 توپ سبز وجود دارد. تعداد این توپها در جعبهی b به ترتیب 2،0 و 4 عدد است. از نوع و تعداد توپهای جعبه c اطلاعی نداریم.
- نوع اول از سؤالات به ظاهر مقایسهای:
کدام گزینه صحیح است؟
- جعبهی a همانند جعبهی b حاوی توپ زرد رنگ است.
- جعبهی a برخلاف جعبهی b حاوی توپ سفید رنگ نیست.
- جعبهی a همانند جعبهی b حاوی توپ سبز رنگ نیست.
- جعبهی a برخلاف جعبهی b حاوی توپ قرمز رنگ است.
- در بسیاری از سؤالات کنکور سراسری، همانند این سؤال فقط و فقط کافی است که هر گزینه را با جزء اول مورد مقایسه بخوانید و از جزء دوم صرف نظر کنید.
- نحوه برخورد مناسب با این نوع از سؤالات: در ابتدا هر گزینه را با نسبت دادن ویژگی مورد نظر به فقط یکی از جعبهها بخوانید. در بسیاری از سؤالات انجام این کار باعث رد گزینههای نادرست و رسیدن به پاسخ صحیح میشود. مثلا در هر گزینه از خواندن بخش (همانند یا برخلاف جعبهی b) صرف نظر کنید:
- جعبهی a حاوی توپ زرد رنگ است. (غ)
- جعبهی a حاوی توپ سفید رنگ نیست. (غ)
- جعبهی a حاوی توپ سبز رنگ نیست. (غ)
- جعبهی a حاوی توپ قرمز رنگ است. (ص)
مشاهده میکنید که بهراحتی به نادرستی سه گزینه پی بردیم بدون آنکه درگیر درستی یا نادرستی جملات در مورد جعبه b شده باشیم. در صورتی که نادرستی گزینه ای با این روش اثبات نشد، بدون استرس به خواندن سایر گزینهها با این روش بپردازید چرا که در بسیاری از مواقع این گزینه همان پاسخ صحیح خواهد بود و نیازی هم به بررسی جزء دوم آن نیست.
مثالهایی از کنکور سراسری شما را در این زمینه قانع خواهد نمود!
- بخشی از هر نورون که پیام عصبی را از جسم سلولی دور میکند ……………… ، …………… (سراسری 92)
- – دارای انشعابات فراوان میباشد.
- – توسط غلافی از جنس لیپید پوشانده شده است.
- – واجد شبکه آندوپلاسمی گسترده و هسته میباشد.
- – میتواند از طریق غشای خود به ویزیکولهای سیناپسی بپیوندد.
گزینه 4.
منظور از بخشی از هر نورون که پیام عصبی را از جسم سلولی دور میکند، آکسون است. دقت کنید که با توجه به اشارهی سؤال به هر نورون، بایستی آکسون نورون حسی، حرکتی و رابط را با هم در نظر بگیرید.گزینه1) آکسونها دارای انشعابات فراوان نیستند.// گزینه2: اکسون نورون رابط فاقد غلاف لیپیدی است.// گزینه3: این ویژگی مربوط به جسم سلولی نورونها است نه آکسون.
- همه میکروسفرها ……………….. …………………… (سراسری 92)
- – میتوانند صفات را به نسل بعد منقل کنند.
- – زنده هستند و توانایی تقسیم شدن دارند.
- – به غشای سلول شباهت زیادی دارند.
- – دارای مولکولهای آبگریز میباشند.
گزینه 3.
گزینه 1 و 2: بعضی از میکروسفرها دارای RNA شدند و توانایی انتقال صفات به نسل بعد را پیدا کردند و میکروسفرهایی هم بودند که توانایی انتقال صفات به نسل آینده را کسب نکردند که نمیتوان آنها را زنده در نظر گرفت.// گزینه4: میکروسفرها زنجیرههای کوچک آمینواسیدی هستند و ویژگی آبگریزی مربوط به کواسرواتهاست که مجموعهای از مولکولهای لیپیدی هستند.
- در کلیهی انسان ………….. …………….، میتواند …………….. را با صرف انرژی به مویرگهای اطراف نفرونها برگرداند. (سراسری 93)
- لولهی جمعکننده – اوره
- لوله پیچخورده دور- – گلوکز
- لولهی جمعکننده – NaCl
- لولهی پیچ خوردهی نزدیک – HCO3–
‘گزینه 3.
گزینه1: در لولهی جمعکننده اوره با انتقال غیر فعال و بدون صرف انرژی بازجذب میشود.// گزینه2: گلوکز در لولهی پیچ خوردهی دور بازجذب نمیشود.// گزینه4: در لولهی پیچ خوردهی نزدیک HCO3– با انتقال غیر فعال و بدون صرف انرژی بازجذب میشود.
- در ………..، محتویات لوله گوارش، پس از آنکه گوارش مکانیکی را آغاز نمودند، بلافاصله وارد بخش دیگری میشوند که جایگاه …….. است. (سراسری 93)
- کرم خاکی – ترشح آنزیمهای گوارشی
- گنجشک – جایگاه اصلی جذب مواد غذایی و آب
- ملخ – آغاز گوارش شیمیای مواد غذایی
- گنجشک – هضم شیمیایی و مکانیکی مواد غذایی
گزینه 1.
گزینه2: بر طبق کتاب درسی، در گنجشک گوارش مکانیکی در معده آغاز میشود و محتویات لوله گوارش بلافاصله بعد از معده وارد سنگدان میشود. اما سنگدان جایگاه ترشح آنزیمهای گوارشی نیست.// گزینه3: در ملخ گوارش مکانیکی را صفحههای آرواره مانند اطراف دهان آغاز میکنند، اما جایگاه آغاز گوارش شیمیایی در ملخ بر طبق کتاب درسی، معده است که بلافاصله بعد از سنگدان قرار دارد.// گزینه4: بر طبق کتاب درسی، در گنجشک گوارش مکانیکی در معده آغاز میشود و محتویات لوله گوارش بلافاصله بعد از معده وارد سنگدان میشود. اما سنگدان جایگاه هضم شیمیایی نیست.
- در انسان خارجیترین لایهی مننژ …………… ……………… (سراسری 93)
- – دارای حفرات کوچک و بزرگی میباشد.
- – در ایجاد سد خونی- مغزی نقش دارد.
- – از نوعی بافت پیوندی سست ساخته شده است.
- – در ساختار خود مقادیر فراوانی مایع مغزی- نخاعی دارد.
گزینه1.
خارجی ترین لایهی مننژ لایهی سخت شامه است.
گزینه2: سد خونی مغزی مربوط به ساختار ویژهی مویرگهای مغزی است و ربطی به سخت شامه ندارد.// گزینه 3: سخت شامه از جنس بافت پیوندی محکم است.// گزینه4: مایع مغزی نخاعی فضای بین سخت شامه و نرم شامه را پر کرده است نه اینکه در ساختار سخت شامه باشد.
- کدام گزینه درست است؟ (سراسری 94)
- در خرچنگ دراز ، خون توسط یک رگ شکمی به قلب باز میگردد.
- در کرم خاکی ، خون غنی از اکسیژن به قلب وارد میشود.
- در ملخ ، رگ پشتی خون را از انتهای بدن به سوی سر و سایر قسمتها میراند.
- در ماهی خون از طریق یک رگ شکمی به سمت بخشهای عقبی بدن جریان مییابد.
گزینه 3.
گزینه1: در خرچنگ دراز دو عدد رگ شکمی وجود دارد که یکی از آنها سرخرگ شکمی است و خون را از قلب به بخشهای پایینی بدن میآورد و دیگری سیاهرگ شکمی است که خون اندامها را به آبششها میبرد. خون از آبششها به سمت قلب رفته و از طریق منافذ موجود در قلب به قلب باز میگردد.// گزینه2: در کرم خاکی خون وارد شده به قلبهای لولهای خون تیره و غنی از کربندیاکسید است.// گزینه4: در ماهی خون توسط یک سرخرگ پشتی به سمت بخشهای عفبی بدن جریان مییابد.
- در شکل زیر سلولهای دیوارهی …………. میتوانند ……………….. (سراسری 94)
- 1 در عدم حضور اکسیژن انرژی زیستی تولید میکند.
- 4 سلولز موجود در مواد غذایی را تجزیه نماید.
- 4 در مجاورت با غذای دوباره جویده شده قرار گیرند.
- 3 جذب بخشی از مواد حاصل از گوارش را انجام دهند.
گزینه 1.
گزینه2: جانوران آنزیمی که بتواند پیوند بین مولکولهایگلوکز را در مولکولهای سلواز را هیدرولیز کند.// گزینه3: بخش4، سیرابی است و بر طبق کتاب درسی در مجاورت با غذای دوباره جویده شده قرار نمیگیرد.// گزینه4: بخش3، شیردان است و آنزیمهای گوارشی را ترشح میکند و جذب مواد حاصل از گوارش در روده انجام میگیرد.
- در گیاهان، حرکتهای …………… بدون دخالت محرکهای بیرونی انجام میشود. (سراسری 95)
- خودبخودی
- غیر فعال
- تاکتیکی
- غیرفعال
گزینه1.
گزینه1: حرکات غیر خودبخودی در گیاهان با دخالت محرکهای بیرون انجام میشود.// گزینه2 و 4: حرکات غیرفعال در گیاهان با دخالت محرکهای بیرون انجام میشود.// گزینه3: حرکات تاکتیکی (القایی) با دخالت محرکهای بیرون انجام میشود.
- همانطور که دیدید در این سؤالات بدون خواندن و فکر کردن به جزء دوم در هر گزینه و نیز حتی بدون درگیر شدن با گزینهی صحیح توانستیم با خواندن یک جزء از هر گزینه و رد گزینههای نادرست به پاسخ مورد نظر طراح محترم برسیم.
- یک نکته: اگر با خواندن جزء اول یک گزینه قادر به رد آن نشدیم؛ بجای آنکه بلافاصله جزء دوم آن گزینه را بررسی کنیم بهتر است بدون استرس به خواندن جزء اول سایر گزینهها ادامه دهیم تا از اتلاف وقت جلوگیری شود!!! به مثال زیر توجه کنید:
- کدام گزینه عبارت زیر را به نادرستی تکمیل مینماید؟ (سراسری 93)
“در ماهی ……………. ………….”
- سلولهای قلب توسط خون روشن تغذیه میشوند.
- سرخرگ پشتی دارای خون غنی از اکسیژن است.
- سرخرگ شکمی- خون غنی از اکسیژن را به بافتهای مختلف بدن میرساند.
- مقدار زیادی از ترکیبات پلاسما، از ابتدای مویرگها به فضای بین سلولی وارد میشود.
گزینه 3.در ماهی سرخرگ شکمی خون تیره (غنی از کربندیاکسید) را از قلب به آبششها میبرد.
سرخرگ پشتی خون غنی از اکسیژن را از آبششها به اندامها از جمله خود سلولهای قلب میبرد. چون ماهی گردش خون بسته دارد حون از رگها خارج نمیشود؛ بلکه ترکیبات موجود در پلاسما از ابتدای مویرگها وارد فضای بین سلولی میشود.
- در این سؤال تایید درستی گزینههای 2،1 و 4 مستلزم خواندن جزء دوم آنها است. اما اگر بدون توجه به جزء دوم آنها و بدون استرس به خواندن جزء اول هر گزینه اقدام کنیم، به راحتی نادرستی گزینهی3 اثبات میشود.
- نوع دوم سؤالات به ظاهر مقایسهای:
گاهی فقط یک یا دو گزینه را میتوان با خوانده جزء اول هر گزینه رد کرد. در این نوع از سؤالات رسیدن به پاسخ صحیح مورد نظر نیازمند خواندن و بررسی جزء دوم گزینهها است.
- نحوهی برخورد مناسب با این نوع از سؤالات: برای گزینههایی که با خواندم جزء اول رد نشدند، باید بدون آنکه به گزینهها حالت مقایسهای بدهیم، آنها را با جزء دوم بخوانیم و درستی و نادرستی آنها را بررسی کنیم. به شما پیشنهاد میکنم در بررسی جزء دوم گزینهها حتما به واژههای (همانند و برخلاف) دقت داشته و این نکته را در نظر بگیرید که در خواندن جزء دوم اگر واژهی (برخلاف) مطرح شده باشد فعل جمله را بصورت منفی (عکس فعل مطرح شده در گزینه) در نظر بگیرید !!!
- در دستگاه گوارش انسان ………………..، در سمت ……………….. قرار گرفته است. (سراسری 92)
1)کاردیا – راست 2) دریچهی پیلور – چپ
3)کولون بالارو همانند کیسه صفرا- راست 4) کولون پایین رو برخلاف کاردیا- چپ
گزینه3.
گزینه1: کاردیا در سمت چپ قرار دارد.// گزینه2: دریچهی پیلور در سمت راست قرار دارد.// با خواندن جزء اول گزینههای 3 و 4 نمیتوان آنها را رد کرد چرا که کولون بالارو و پایین رو به ترتیب در سمت راست و چپ قرار دارند. گزینه 3: درست است چرا که کیسهی صفرا در سمت راست قرار دارد.// فعل گزینه چهار را برای جزء دوم با توجه به واژهی (برخلاف) بصورت منفی در نظر میگیریم. یعنی باید بخوانیم: کاردیا در سمت چپ قرار نگرفته است؛ که نادرست است.
- بالهی پشتی ……………….. (سراسری 93)
- همانند بالهی لگنی، در تغییر جهت حرکت ماهی نقش دارد.
- ، باعث حرکت ماهی به سمت جلو میشود.
- برخلاف بالهی سینهای، باعث تغییر حرکت مسیر ماهی میشود.
- همانند بالهی سینهای، بر تغییر سرعت حرکت ماهی بی تاثیر است.
گزینه1.
گزینه2: جابجایی ماهی رو به جلو حاصل حرکت بالهی دمی به سمت چپ و راست است نه باله پشتی.// اما با خواندن جزء اول سایر گزینهها نمیتوان آنها را رد و یا به عنوان پاسخ درست انتخاب کرد. بنابراین جزء دوم آنها را بررسی میکنیم. با توجه به ذکر واژهی (برخلاف) در گزینهی 3: باید آنرا اینگونه خواند: بالهی سینهای باعث تغییر حرکت ماهی نمیشود. پس این گزینه و گزینهی 4: نیز نادرست هستند چرا که بالهی سینهای، هم در تغییر مسیر حرکت ماهی و هم در تغییر سرعت حرکت ماهی نقش دارد. بالهی پشتی و لگنی اشاره شده در گزینهی 1 هر دو در تغییر جهت حرکت ماهی به بالههای سینهای کمک میکنند.
12- خون سرخرگ بند ناف جنین انسان ……………. خون …………….. ماهی ، ……………………….. است. (سراسری 95)
1) – روشن 2) برخلاف- سیاهرگ شکمی- تیره
3) همانند- سرخرگ شکمی- تیره 4) – روشن
گزینه3.
میدانیم که سرخرگهای بند ناف جنین انسان خون تیره دارند. پس بدون خواندن جزء دوم گزینهها، یعنی بدون توجه به ویژگی سیاهرگ و سرخرگ ماهی، گزینههای 1 و 4 رد میشوند. حالا گزینههای 2 و 3: را فقط با جزء دوم میخوانیم. گفتیم که در خواندن گزینهای که واژهی (برخلاف) درآن مطرح شده است فعل جمله را بصورت منفی در نظر میگیریم.
گزینه2: خون سیاهرگ شکمی ماهی، تیره نیست
گزینه3: خون سرخرگ شکمی ماهی، تیره است
میدانیم که رگهای شکمی ماهی (سیاهرگی که خون را از اندامها به قلب میبرد و سرخرگهایی که خون را از قلب به آبششها میبرند) حاوی خون تیره (غنی از کربندیاکسید) هستند. پس گزینه3 درست است.
- نوع سوم سؤالات به ظاهر مقایسهای:
جعبههای ابتدای نوشتار را به یاد بیاورید: در جعبهی a، 1 توپ قرمز، 2 توپ سفید و 3 توپ سبز وجود دارد. تعداد این توپها در جعبهی b به ترتیب 2،0 و 4 عدد است. از نوع و تعداد توپهای جعبهی c اطلاعی نداریم.
اگر در مورد نوع و تعداد توپهای داخل جعبهی c در گزینهها اظهار نظری شده بود بایستی چگونه با آن برخورد کنیم؟
در واقع این مورد ترکیبی از تکنیک مقایسهی ظاهری و استفاده از مفاهیم ناآشنا است!!!
در توضیح تکنیک دوم (در سایت نشر دریافت آمده است) گفتیم که در سؤالات کنکور سراسری بایستی بر مفاهیم ارائه شده در کتاب درسی تمرکز کرده و از مفاهیم نا آشنا بهسادگی و بدون استرس رد شوید. به مثالهای زیر توجه کنید:
در جعبهی c همانند جعبهی b، توپ قرمز رنگ وجود دارد.
در جعبهی c برخلاف جعبهی a، توپ قرمز رنگ وجود دارد.
- نحوهی برخورد مناسب با این نوع از سؤالات: داوطلبی که هدف طرح انواع سؤالات را به خوبی درک نکرده باشد، در برخورد با چنین سؤالاتی دچار استرس شده و به دلیل فکر کردن و به خاطر نیاوردن اطلاعت در مورد جزء اول گزینهها، دچار اتلاف وقت خواهد شد. در حالی که در کتاب درسی در مورد این جزء از گزینه اطلاعاتی ذکر نشده است. پس بایستی به راحتی از آن گذشته و جزء دوم گزینه را بررسی نمایید. و باز هم یادآوری میکنم: در گزینهای که واژهی (برخلاف) آمده است برای بررسی جزء دوم، فعل جمله را بصورت منفی در نظر میگیریم.
- چون اطلاعاتی در مورد در جعبهی c نداریم، نیازی به فکر کردن در مورد آن و اتلاف وقت نیست.
همانند جعبهی b، توپ قرمز رنگ وجود دارد. = در جعبهی b توپ قرمز رنگ وجود دارد.(غ)
برخلاف جعبهی a، توپ قرمز رنگ وجود دارد. = در جعبهی a توپ قرمز رنگ وجود ندارد.(غ)
- گیاه …………………… برخلاف ………………….. (سراسری 93)
1) سرخس- چمن، دارای تولید مثل رویشی میباشد. 2) بنفشهی آفریقایی- بلوط، مقادیر فراوانی گرده تولید میکند.
3) برگ بیدی- خزه، میتواند به روش غیر جنسی تکثیر شود 4) نخود فرنگی- بید، دارای اولین و دومین حلقهی گل است.
گزینه4.
با بررسی جزء اول گزینهها، نمیتوان آنها را حذف کرد. چرا که:
گزینه1: سرخس تولید مثل رویشی دارد.// گزینه3: برگ بیدی از طریق قطعههای ساقه، به روش غیر جنسی تکثیر میشود.// گزینه4: نخود فرنگی یک گل کامل است و تمام حلقههای گل را داراست.// آنچه بیشتر مد نظر است نسبت دادن تولید مقادیر فراوانی گرده به بنفشهی آفریقایی است که چنین اطلاعاتی در کتاب درسی ارائه نشده است و نمیتوان آنرا تایید یا رد نمود. در بررسی جزء دوم گزینهها با توجه به حضور واژهی (برخلاف) در متن سؤال:
- چمن دارای تولید مثل رویشی نمیباشد.(غ)
- بلوط مقادیر فراوانی گرده تولید نمیکند.(غ)
- خزه نمیتواند به روش غیرجنسی تکثیر شود.(غ)
- بید دارای اولین و دومین حلقهی گل نیست.(ص)
با توجه به مفاهیم ارائه شده در کتاب درسی میتوان به نادرستی سه گزینهی اول پی برد.
*** لطفا به نوع سوم از سؤالات به ظاهر مقایسهای توجه ویژه داشته باشید !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
جمع بندی:
- هرگز در این سؤالات ذهن خود را درگیر مقایسه دو جزء مطرح شده در گزینهها نکنید.
- ابتدا هر گزینه را فقط با در نظر گرفتن جزء اول بخوانید.
- اگر پس از خواندن جزء اول هر چهار گزینه، به پاسخ نرسیدید؛ آنگاه جز دوم گزینهها را بررسی کنید. (اکثرا یک یا دو گزینه را در مرحلهی اول حذف خواهید کرد)
- در بررسی جزء دوم اگر واژهی (برخلاف) آمد بود، فعل جمله را برای این جزء بصورت منفی در نظر بگیرید (عکس فعل مطرح شده در گزینه؛ یعنی اگر فعل جمله خود منفی بود شما آنرا مثبت در نظر بگیرید!)
- از مفاهیم ناآشنا به راحتی بگذرید و بر آنچه در کتاب درسی به آن اشاره شده است تاکید نمایید.
- طراح محترم سؤالات زیستشناسی کنکور سراسری بدون در نظر گرفتن اصول طراحی پرسشهای چند گزینهای و البته با زیرکی تمام توسط این تکنیکهای نگارشی به ایدههای اصلی خود شاخ و برگ داده و قدرت تشخیص، تفکیک و سرعت عمل شما عزیزان را مورد سنجش قرار میدهد. برخورد هوشمندانه و تشخیص ایدهی اصلی هر سؤال باعث میشود شما در زمان کمتری پاسخگوی سؤالات زیستشناسی باشید. پس در پاسخگویی به سؤالات زیستشناسی، خودتان را به دو سلاح دانش علمی و آشنایی با تکنیکهای نگارشی مورد استفاده در کنکور سراسری مجهز نمایید.
موفق و سربلند باشید
*یونس حمه صادقی*
(استفاده از مطالب بدون ذکر نام نویسنده و سایت منبع، پیگرد قانونی دارد!)